ŽIVO NASLEĐE

Priča o Babolatu počinje porodičnim poslom i prvim ulaskom u svet sporta 1875. godine, kada su tenis i badminton bili još u povojima. Brend sa sedištem u Lionu svoj rani uspeh i stručnost duguje sirovini – prirodnom crevu – od koje su napravljene prve žice za reket. Kasnije je postao lider u sportskoj opremi za sportove sa reketima – okviri, žice, obuća, odeća, loptice, gripovi, pribor i torbe – i tehničkoj opremi za profesionalce u pripremi reketa. Nadovezujući se na svoju tradiciju inovacija u podršci igračima i igri, Babolat se popeo na rang listi kao izbor šampiona koji igraju na najprestižnijim svetskim takmičenjima u badmintonu, tenisu i padelu.

1875

Babolat ulazi u okršaj

Specijalista za preradu prirodnih creva (creva za kobasice, hirurške niti, žice za harmonsku muziku i streljaštvo), Babolat & amp; Monnier, pod vođstvom Pierra Babolata, izumeo je prve žice za reket od prirodnih creva, godinu dana nakon što je Valter Clopton Vingfield osmislio pravila tenisa, i nedugo nakon što je proizveo svoje prve žice za badminton.

Babolat time postaje prva kompanija specijalizovana za sportove sa reketima i kreće u svoju avanturu u svetu sporta…

1925

Babolat VS: prvi pobednički potez

Nakon upotrebe ovčijih, a zatim i kravljih creva, Babolat počinje da radi na održivoj alternativi kako bi zadovoljio potražnju prvih teniskih šampiona za finijim žicama i većom zategnutošću. Nakon što je preuzeo posao od svog oca, Albert stvara referentnu VS 1925-e. Prirodna, revolucionarna žica, proslavljena je od strane francuskih teniskih „mušketira“ (Žean Borotra, Žak Brinjon, Rene Lakost i Anri Koše) i Suzan Langlen . Skoro vek kasnije, VS postaje globalno merilo u svetu sporta sa reketima, sa više od 100 Grand Slam turnira koje su osvojili šampioni opremljeni Babolat VS žicama.

1950-e

Svet kao polje za igru…

Do sada je tenis prerastao u zaista globalni fenomen. Svestan važnosti prisustva svuda gde se tenis igra, Pol Babolat gradi međunarodnu maloprodajnu mrežu za svoje proizvode. Momentalni hit, Babolat brzo postaje popularno ime među igračima širom sveta, uključujući Argentinu, Nemačku, Italiju, Sjedinjene Države, Skandinaviju, istočnu Evropu, Australiju i Japan.

1955

Prednost Babolat

Ključni igrač u razvoju tenisa, Pol Babolat proširuje asortiman Babolata, nastavljajući sa dizajnom inovativnih proizvoda bolje prilagođenih i pristupačnijih igračima. Jedan od njegovih izuma je Elascord – prva sintetička (najlonska) žica.

1960-e

Proboj

Šezdesete označavaju prekretnicu u istoriji Babolata, koji lansira čitav niz dodataka za ramove reketa, uključujući kožne i sintetičke gripove, i Babol premaz za zaštitu žica. To je veliki uspeh jer novi glagol ulazi u sportski leksikon: „Babolizovati”. Drvene rekete sada treba držati u presi nakon što se žice „babolizuju”.

1980-e

Borg: idol zlatnog doba svetskog tenisa

Bjorn Borg, sa 100 pobeda za svojim pojasom, uključujući 11 Grand Slam turnira sa žicom VS, postaje teniska rok zvezda za generaciju igrača, zajedno sa Arturom Ašeom, Martinom Navratilovom, Džimijem Konorsom i Džonom Njukombom. Pol Babolat čak poklanja švedskom šampionu zasluženu zlatnu VS. Babolat takođe menja potpis brenda na svojim žicama, dodajući dvostruku liniju u donji kraj špana reketa tako da se uvek zna da je opremljen Babolat žicama, bez obzira na marku rama.

1981 – 1982

Babolat unapređuje svoju igru: niz inovacija u ranim 1980-im.

Nakon što je lansirao prvu električnu mašinu za španovanje, Cordinel, brend izdaje Elastocross – dodatak koji produžava radni vek žica olakšavajući njihovo premeštanje. Brend stvara “Team Competition” – grupu izvanrednih pripremača reketa (španera) koji pomažu profesionalnim igračima na turnirima širom sveta i nude uslugu koja zadovoljava standarde badmintona, tenisa, pa čak i skvoša. Jahangir Kan dominira svetskom skvoš scenom svojim VS žicama.

1983

Noa: Francuska pobeda na Rolan Garosu

Janik Noa je osvojio Otvoreno prvenstvo Francuske protiv Matsa Vilandera. Oba igrača koriste rekete opremljene VS žicama. Janik postaje ikona u Francuskoj i širom sveta. Babolat žanje nagrade.

1992

Još jedan skok napred

Konkurentna i inovativna, porodična firma, koju preuzima Pjer Babolat godinu dana ranije, ponovo ostavlja pečat na svetskom tržištu lansiranjem niza sintetičkih žica sa više niti (VKS, Le Muscle). Vrhunski proizvod, otporan i efikasan, uskoro postaje omiljen kod igrača.

Još jedna pobeda

RDC (Dijagnostički centar za rekete): još jedna Babolat inovacija. Ova profesionalna mašina precizno meri karakteristike reketa i žica za manje od dva minuta. Iste godine badminton postaje olimpijski sport na Igrama u Barseloni. Nekoliko igrača badmintona i tenisa opremljeno je Babolatovom VS žicom.

1994

Prekretnica u igri

1994. označava prekretnicu u istoriji brenda. Nakon više od jednog veka na vodećoj poziciji tržišta teniskih žica i pribora za reket, Babolat lansira svoje prve ramove za tenis. Stvarajući kompletan asortiman, uključujući Pure Drive, Pjer Babolat pronalazi izvanredan reket globalno povezan sa novim stilovima igre. Prvobitno lansiran u Francuskoj, uskoro se prodaje na tržištima Španije (1995), Italije (1996), Austrije (1997) i Nemačke (1998), pre nego što je osvojio svetske zemlje, uključujući Japan 1999, i SAD 2000. Od tada, Pure Drive je postao kultni i međunarodno najprodavaniji reket.

1995

Badminton: Babolat širi svoje horizonte

Nošen uspehom svog teniskog trijumfa, Babolat otkriva svoje prve ramove za badminton. Sa opremom prilagođenom klubskim igračima i profesionalcima, i asortimanom za decu i škole, Babolat niže uspehe jedan za drugim i sada je jedan od vodećih evropskih brendova.

1998

Prvi Babolat reket na Grend Slem turniru

Opremljen svojim plavim reketom, Pure Drive-om, Carlos Moia dominira sezonom na šljaci sa uspesima u Monaku, Rimu, i najupečatljivije, na Otvorenom prvenstvu Francuske, i prvi je igrač koji je osvojio Graed Slem titulu sa reketom Babolat. On postaje svetski broj 1 u martu 1999. Dva juniorska pobednika Fernando Gonzalez (CHI) i Kim Klajsters (BEL) takođe su opremljeni reketima Babolat, a šampioni uskoro postaju poznata imena. Sa svojim žicama koje su već korišćene na više od 100 Grend Slem turnira, pobede koje su istakli Babolatovi ramovi označavaju početak nove ere za brend.

2000

Padel: dvostruka pobeda

Uvek u potrazi za novim trendovima u sportovima sa reketom, Babolat primećuje zvezdu u usponu: Padel, novi sport sličan tenisu u Španiji, Centralnoj i Južnoj Americi. Brend dodaje svoj prvi reket svom postojećem priboru i podstiče razvoj padela. Babolat takođe lansira Sensor, nova linija fino podešenih mašina za španovanje žica za badminton i tenis.

2001

Mala žuta loptica

Babolatova stručnost ponovo je došla na naslovnice 2001. godine lansiranjem svojih prvih teniskih loptica. Ovo označava novu prekretnicu u globalnoj posvećenosti igračima kroz klubove i turnire.

2003

Rad nogu

U partnerstvu sa renomiranim francuskim brendom Mišelin, globalnim stručnjakom za vezu sa zemljom, Babolat lansira svoje prve patike za tenis na inicijativu Erika Babolata. Kombinovana stručnost ovih specijalista rezultira linijom proizvoda koji nude zagarantovani tehnički kvalitet. Nakon što je lansirao svoj prvi asortiman odeće za klupske igrače, Babolat sada nudi kompletan asortiman opreme za igrače badmintona, tenisa i padela.
Zajedno sa asortimanom obuće i odeće, Babolat nastavlja sa inovacijama na polju tenisa predstavljanjem aerodinamičkog reketa prilagođenog savremenim stilovima igre: Babolat Aeropro Drive.
Endi Rodik (SAD) i Kim Klajsters (BEL) postaju broj 1 ATP i WTA listama, igrači sa reketom Babolat Pure Drive – prvim reketom brenda u istoriji tenisa.

2005

Nadal: pojava jedinstvenog šampiona

Mladi španski igrač Rafael Nadal igra je sa Babolat reketom i žicama od svoje devete godine. Sa samo 19 godina, Rafa osvaja svoju prvu Grend Slem titulu na Otvorenom prvenstvu Francuske- Roland Garros, reketom Babolat Aeropro Drive specijalno dizajniranim da poboljša njegovu ekstremnu snagu.

Andi Roddick, američki teniser broj 1, bira Babolat Propulse patike pored reketa Pure Drive i Pro Hurricane Tour & VS hibrid žicama, sa kojim drži svetski rekord za najbrži servis: 249 km/h!

2009

Dublovi sa Mišelin-om

Nadovezujući se na performanse svojih teniskih patika, Babolat pokreće asortiman za igrače badmintona, ponovo u partnerstvu sa Michelin-om.

2010

Teniske inovacije i pobede

Baš kao što nova žica za teniske rekete RPM Blast stiže u klubove širom sveta, igrači Babolat Pro tima osiguravaju da brend zablista na međunarodnim takmičenjima dok Rafa Nadal (ESP) i Frančeska Skiavone (ITA) osvajaju French Open na Rolan Garosu. Igrač poreklom iz Majorke takođe osvaja US Open, zajedno sa belgijskom igračicom Kim Klajsters, što kruniše njen povratak u takmičarske vode. Babolatove inovacije u reketima i žicama ostvaruju pobede na najvišim nivoima.

2011

Dva Francuska internacionalna teniska brenda: Roland Garros i Babolat

Dva brenda draga ljubiteljima tenisa širom planete ujedinila su snage kako bi im ponudili jedinstveno iskustvo. Najpre sa reketima, žicama, loptama, dodacima i torbama u bojama Babolata i Roland Garrosa, dostupnim na 15.000 prodajnih mesta i 20.000 partnerskih klubova. I zatim sa Babolat laboratorijom, koja dozvoljava pripremu i prilagođavanje reketa i žica na licu mesta, za sve učesnike turnira. Približno 5.000 reketa je pripremljeno svake godine u rekordnom vremenu od strane 20-ak tehničara prisutnih na licu mesta.

2012

Pravila igre se menjaju

Kako bi napredovao i prilagodio svoju opremu u sportovima gde oprema značajno doprinosi učinku, Babolat povezuje igrače sa igrom koristeći reket i narukvicu. Babolat Play ti dozvoljava da učiš o svojo j igri – brzina servisa, vrsta udarca, lociranje udarca, spin efekat, itd. – u svakom meču ili treningu, kako bi se uporedilo sa prethodnim dostignućima drugih igrača uključujući i profesionalce.  Na taj način svaki igrač može meriti svoj napedak i podeliti ga sa svojim trenerom i prijateljima i ponovo proći kroz meč. Sve što treba da uradite je da uključite svoj reket!

2013

Dva brenda ispisuju istoriju tenisa od početka

1875. Babolat je izumeo teniske žice od prirodnog creva na samom začetku sporta. 1877. odigrao se prvi šampionat u Wimbledonu.

Nastavljajući svoju inovativnu tradiciju Wimbledon i Babolat se trude da ponude najbolje ljubiteljima tenisa širom sveta i tokom cele godine. Dva najstarija imena u tenisu, bazirana na svojoj istoriji, usmeravaju svoje napore ka budućnosti. Wimbledon i Babolat nude jedinstveno iskustvo kroz ramove reketa, žice, patike i posvećenoj usluži pripreme reketa. Babolat takođe unapređuje žicu od teniskog creva BT7 tehnologijom i lansira crni VS.

2014

Babolat Pure Strike teniski reket ulazi u igru

Babolat lansira svoj novi reket Pure Strike, nudeći inovativan dizajn, povećanu reakciju, snagu, kontrolu i preciznost za napadački orjentisanog igrača, Jako brzo se pozicioniao kao treći reket brenda u Pure seriji, zajedno sa Pure Drive-om (snaga i preciznost) i Pure Aerom (snaga i spin).

2017

Vanzemaljski Rafa

Naoružan svojim poznatim Babolat Pure Aero reketom, našpanovanim Babolat RPM Blast žicom, Rafa Nadal nadmašuje sebe veličanstvenom pobedom na Roland Garrosu po deseti put! Nadal postaje prvi igrač Open ere koji osvaja isutu Grand Slem titulu deset puta. Kako bi obeležio taj događaj Babolat lansira novu specijalnu ediciju reketa – Pure Aero Decima.

2019

Uspešna godina za Babolat tim

Još jedan izvanredan nastup Rafaela Nadala koji osvaja 12-u titulu na Roland Garrosu i 19-u Grand Slem titulu.

U međuvremenu, još jedan Španski igrač je zasijao… u Padelu. Huan Lèbron je postao svetski broj 1 sa svojim Viper Carbon pala reketom, Jet Premura patikama i Babolat odećom. Babolat završava 2019. godinu sa dva svetska broja 1 u dva različita sporta. Prvi!